Den perfekte hæk: En Guide til valg og plantning af hæk

Hække er flotte grønne rammer om nybyggerhaven. Her er guiden til, hvordan du vælger den rigtige hæk, hvordan du planter hækken og vedligeholder den.

hæk i nybyggerhaven
Bambushæk er ikke så almindeligt Danmark. De mest populære er bøg, liguster, thuja, kirsebærlaurbær og spiræa (Foto: Plantetorvet.dk)

Hækplanter er mere end bare en flot afgrænsning af haven. De kan også bruges til at opdele havens rum, skabe læ og privatliv, og tilføje struktur og farve til nybyggerhaven.

Men hvordan vælger du den rigtige hæktype? Hvordan skal den plantes, vandes og passes? Og hvornår er det bedste tidspunkt at plante og klippe din hæk?

I dette episode besvarer vi alle disse spørgsmål.

Valg af Hæktype

Det første skridt i at etablere en hæk er at vælge den rigtige type. Bøg, liguster, thuja, kirsebærlaurbær og spiræa er nogle af de mest populære typer i Danmark. Hver har sine egne fordele:

  • Bøg: Kendt for sin smukke grønne farve om sommeren og kobberfarvede blade om vinteren.
  • Liguster: En hurtigt voksende hæk, der er ideel til større haver.
  • Thuja: En stedsegrøn hæk, der giver privatliv året rundt.
  • Kirsebærlaurbær: Kendt for sine store, glansfulde blade og små hvide blomster.
  • Spiræa: En lavvoksende hæk, der er ideel til mindre haver eller som en dekorativ grænse.

Her kan du læse mere om valget af hæk.

Plantning og Pleje

Når du har valgt din hæktype, er det tid til at plante. Her er nogle generelle tips:

  1. Forbered jorden: Før du planter, skal du sørge for at forberede jorden ordentligt. Dette inkluderer at fjerne ukrudt og sten og at tilføje kompost eller gødning for at forbedre jordens næringsindhold. Plantetorvet har de helt rigtige produkter til denne del af proces.
  2. Plantning: Plant dine hækplanter i en lige linje, og sørg for at de er jævnt fordelt. Hullet skal være dybt nok til at rumme hele rodklumpen, og bredt nok til at rødderne kan sprede sig ud.
  3. Vanding: Efter plantning, vand grundigt. Fortsæt med at vande regelmæssigt, især i tørre perioder. Det bedste er at bruge en moderne siveslange, der har det samme tryk i hele slangens længde.

Klipning og vedligeholdelse

Hvornår skal du klippe din hæk?

Det afhænger af hæktypen, men generelt er det bedst at klippe i det tidlige forår eller det sene efterår. Husk at klippe toppen af hækken lidt smallere end bunden, så sollyset kan nå alle blade.

Omkostninger

Omkostningerne ved at etablere en hæk kan variere afhængigt af hæktypen, størrelsen på din have og om du gør det selv eller hyrer en professionel.

Husk at inkludere omkostningerne til planter, jordforbedring, vand og vedligeholdelse i dit budget. I denne podcastepisode har vi konkrete eksempler på, hvad en hæk typisk koster.

I denne episode møder du Bjarne Schou Andersen, gartner og indehaver af Plantetorvet.dk.

EPISODESPONSOR: Plantetorvet.dk

Hør også denne episode: Den grønne græsplæne - sådan gør du

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram