Havedesign - dette skal du tænke over - tips og idéer

Her får du tips og idéer til, hvordan du får din drømmehave.

Havedesign vanding
I denne episode får du tips og idéer i forbindelse med designet af din nye have (Foto: Plantetorvet.dk)

Når du skal etablere haven til dit nybyggede hus, bør du have en idé om, hvor du vil hen, inden du sætter spaden i jorden.

Hvis du ikke selv er god til at visualisere og tegne idéerne, kan du tage fat i en havearkitekt eller haveentreprenør. Deres opgave er at overføre idéerne til et arbejdsdokument, som alle de involverede i haveprojektet kan forholde sig til.

I forbindelse med havedesignet skal du gøre dig overvejelser om, hvordan huset er placeret på grunden samt hvilke områder der får mest og mindst sol. Find også ud af, hvor skyggeområderne er - ikke alle planter tåler lige meget sol.

En anden vigtig faktor er regnvand. Planter har ikke lært at svømme, og hvis de i lange perioder står “i en sø”, så går de ud. Det gælder også græsplænen. Derfor er det vigtigt, at jordbunden bliver drænet korrekt, altså at vandet kan trække væk. Omvendt må det heller ikke forsvinde så hurtigt, at planterne tørrer ud og næringsstofferne skylles væk.

Inden du vælger planter, så tag en snak med gartnerne hos Plantetorvet.dk, så du får de planter, som egner sig bedst til forholdene i netop din have.

Mange af tingene i opbygningen af haven handler om jordforholdene. Hvis jorden er fast og sammenkørt efter de store maskiner i månedsvis har tromlet hen over grunden, så kan der være tale om “traktose”. Det kræver en stor maskine for at løsne jorden langt nok ned. Det er ikke noget, man umiddelbart kan gøre selv.

HVAD ER TRAKTOSE: Jordkomprimering, også kendt som traktose, er en trussel havens sundhed. Den opstår, når tunge maskiner gentagne gange kører over jorden, hvilket presser luft og vand ud og efterlader den tæt og hård. På en mark er problemet mest udtalt lige under pløjedybden, hvor de øverste jordlag løsnes af pløjningen, mens undergrunden forbliver komprimeret. Dette skaber et hårdt lag, der forhindrer vand og planterødder i at trænge ned i jorden.

Du behøver ikke nødvendigvis vente til foråret med at begynde på opbygningen af haven. Der er dog nogle forhold, at du skal tage i betragtning, men det kan du høre mere om i denne podcastepisode.

5 tips til have design

  1. Vær opmærksom på solforholdene: Hvor mange solskinstimer får de forskellige områder af haven? Vælg planter, der trives i de lysforhold, der er til rådighed.
  2. Kend din jordbund: Få en jordprøve undersøgt for at kende pH-værdi og næringsindhold. Dette hjælper dig med at vælge de rette planter til din have.
  3. Klargør jorden: Tilfør kompost eller andet organisk materiale for at forbedre jordens struktur og frugtbarhed.
  4. Skab variation: Brug en blanding af forskellige planter, buske og træer for at skabe en varieret og interessant have.
  5. Tænk på hele året: Vælg planter, der giver blomster, farve og struktur på alle årstider.

I denne episode møder du Bjarne Schou Andersen, gartner og indehaver af Plantetorvet.dk.

EPISODESPONSOR: Plantetorvet.dk

Hør også disse episoder om anlæg af have: De første tanker om den nye have | Hvad koster en have?

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram