Mursten – det vigtigste og måske sværeste valg

Blødstrøgne eller håndstrøgne mursten. Hvad er forskellen? Hvilket udtryk skal huset have? Lyt med... Så bliver valget af mursten lettere.

Mursten Egernsund
Murstensvalget er svært, men også super spændende (Foto: Egernsund Wienerberger)

Murværket er nok det vigtigste udtrykselement i dit nybyggeri. Stort set alt andet kan ændres: rumfordelingen, nyt køkken eller andre vinduer er nogenlunde ”lige til” at skifte, men murstenene står til evig tid.

Der er MANGE farver og udtryk. Når fugen, der udgør over 20 procent af murværket, tælles med, så bliver kombinationerne endnu flere og valget endnu sværere.

I denne episode kommer du med på besøg hos Egernsund Wienerberger i Stenstrup, hvor vi følger rejsen fra ler til færdig mursten, som er klar til levering.

Hvilke mursten er de mest populære?

Der er i høj grad mode inden for mursten. Egernsund Wienerberger fortæller, at lige nu går trenden i retning af de røde sten. Du skal dog ikke lade dig diktere af tidens modeluner, men vælge de mursten som passer til byggestilen og området du bygger i.

Ifølge Rikke Ask fra Egernsund Wienerberger skal huset have ”en samtale” med de andre huse i området og ikke stå alene. Rikke Ask forklarer i episoden, hvordan man gør det.

Inden du lægger dig fast på murstensfarven, så tag ud og besøg f.eks Teglparken ved Vejle, hvor Egernsund Wienerberger og de andre danske teglværker, udstiller prøvemure med forskellige udtryk. Du kan også få anvist hele huse, som er muret med en bestemt sten. Det er en fordel at se et murværk i sammenhæng og med store flader.

Læs også disse artikler om mursten til nybyggeri.

Hør i denne episode:

  • Hvor lang tid holder mursten og hvordan vedligeholdes de?
  • Forskelle på håndstrøgne og blødstrøgne sten
  • Hvordan bliver en mursten til?
  • Er dyre mursten bedre end billige mursten?
  • Byggetrends
  • Hvordan kombineres mursten med andre materialer i facaden?
  • Hvordan vælges den rigtige farve mursten?
  • Hvor stor betydning har fugefarven for det færdige udtryk af huset?

I denne episode møder du Rikke Ask, som er ansvarlig for produktudviklingen hos Egernsund Wienerberger.

EPISODESPONSOR: Egernsund Wienerberger

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram